Thursday, 21 April 2011

Bantal Hantaran

Salam Peeps,
Some update for today. Hurmm i da start memulakan projek DIY bantal hantaran. Target nak  siap kan sebelas bantal walaupun sebenarnya hantaran saya hanya la sembilan. Ialah untuk kegunaan masa hadapan, bila turn adik or kazen2 nak kawin bole bagi pinjam kan kan..terlebih rajin. So barang2 yang diperlukan:

1. Gunting (for sure la nak gunting kain and span)
2. Stapler 
3. Span tebal 6mm (RM5.50 kat kedai bunga reben)
4. Kain- untuk sebelas dulang i beli lerang 60' panjang 2 m. (beli la kapur untuk mengaris semasa nak potong kain nnti)
5. Gam tembak
6. Papan kek (saiz ikut la besar mana dulang hantaran. I beli 14' kat bagus @1.40satu)
7. Kekabu (RM18.00 sekilo)
8. Tessle (RM 1.80 kat Muar, warna bole pilih sebab kedai tu buat dan jual) + Accessories Bucu 

Tips untuk beli kain, belila kain yang tebal and sedikit kasar. Kain jenis velvet, or kain langsir yang kasar dan kalau bole beli yang jenis satu or dua kaler je sebab kalau bercorak sangat mcm meriah sangat la pulak.(tapi terpulang yer). dan satu lagi, kalau pegi ke jakel, nagoya ke,kamdar or mana je, cari kain yang saki baki (biasa nya ditempatkan dalam satu bakul). yela kalau tinggal dalam 2m biasanya da tak dijual sbg kain langsir, mana cukup pun. so kain2 saki baki ni biasanya lebih murah and 50% off.penjimatan tu penting.

Procedure 1:
Potong span besar sikit dari saiz papan kek. I guna tebal pembaris je. Macam gambar di bawah.

Procedure 2:
Gamkan span kepada 3 bahagian papan kek. Gambar esok i upload, kamera tertinggal pulak..ayo.

Procedure 3:
Then masuk kan kekabu dan tepuk2 sikit kasi rata dan sedikit keras. Kalau lembut sangat tenggelam pulak hantaran.


kain velvet ni memang ada ciri2 berkilat sket :)


nak gebu lagi tambah lebih kekabu.

Procedure 4:
Potong kain lebar sedikit dari saiz papan kek. Then gunakan kan stapler untuk lekatkan kain. Awas: Guna gam bole terbuka masa bantal ini kena panas matahari..karang ada yang terabur kekabu hehe.

Procedure 5:
Selit kan tessle sebelum stapler yer..Kain i velvet kaler coklat gelap manakala accessories bucu warna silver so tessle ni warna coklat silver.



Ok siap yahoooo (bagi hadiah kepada diri sendiri yer). Tapi sorry i tak dapat upload gambar today. will update soon. kamera tertinggal lor, tapi nak juga upda hehe. Selamat mencuba.

Gambar Hantaran yang berkenan. Sory, tak ingat link pula.


10 comments:

~ NANA ~ said...

teringin nk buat tp dah serahkan kat wedding planner utk buatkan :(

Nurul said...

hi Nana. alor,wedding planner buat mesti lagi class. takpe,bole cuba diy lain. banyak lagi idea yang bole digunakan juge pas kawin nnti. Aqiqah anak ke nanti or kenduri or party:)

Cik Emie said...

hye nurul :) dulu emi pon diy jgak bantal hantaran :) btw emi b2b sggah n follow nurul..happy preparing ya :)

Nurul said...

tq2 cik emie..sory lambat reply lately malas btul nak update blog hehe. follow u back!

Kartini Mohd said...

salam nurul.. beli kt mn ye kekabu tu.. teringin nk wat bantal hantaran mcm ni jgak =)

Nurul said...

salam kartini, i beli dekat nilai 3. kedai tu ada tulis 'kekabu asli' kalau x silap. kedai tu belah belakang2..nak bgtau x ingat sbb i pon sesat masa tu. 1kg dalam 18$. 2 kg da cukup..tu pon bole
dapat bantal yang besar2 :)

jaja said...

tessle kt muar kt mne yea??

Muharliza Shahaini said...

salam Kartini,
Boleh ke Muha sewa bantal hantaran yang warna kelabu di atas tu?

Nurul said...

Hi Jaja, sorry lambat reply. Kedai tu dekat kedai alat jahitan. Jalan depan btul depan Maybank (bukan Maybank Jalan Sulaiman). org tu buat tessle tu, kita pilih benang je.

jaja said...

maybank yg kt jln sehala tuh yea..bkn maybank dkt ngan wetex kn??..sy pn xigt name jln..hehe..thanks :)

Post a Comment